По книгата: Карл Эрнст „Суфизм”
Предисловие
Преди десет години, след като получих стипендия Фулбрайт, заминах за Пакистан, за да напиша книга за южно-азиатския суфизъм. Това беше една чудесна година, през която самият аз, както и моето семейство, почувствахме цялото гостоприемство и културното богатство на жителите на Лахор. Но най-интересното се случваше всеки път, когато моите пакистански познати ме питаха какво работя. Понякога, след като чуеше, че изучавам исляма, и по-специално суфизма, питащият с целия си вид изразяваше учудване и казваше: „Но вие трябва да знаете, че суфизмът няма нищо общо с исляма!” В други случаи, след като се разгорещеше, моят събеседник се приближаваше още-повече до мен, за да ми каже: „Вие изучавате суфизма! Но това е просто чудесно! Между другото, моят дядо беше пир /наставник/ и ако искате, мога да ви покажа неговия гроб.” Този толкова двойствен начин на възприемане отразява двойственото отношение към понятието суфизъм и към неговите връзки с исляма, което се чувства дълбоко в мюсюлманската среда на днешния свят.


 
Къде е мъдростта, която сме загубили заради знанието? Къде е знанието, което сме загубили заради сведенията?
Томас Елиот

В наши дни, когато много религии и вероучения претендират за правото на духовно наставничество, думите „суфи”, „суфии” и „суфизъм” си остават абсолютна тайна практически за всички хора.
Ако такава „религия” съществува, защо тогава нейните адепти не пропагандират своите възгледи по улиците и не разпространяват листовки, в които изрично да се посочва какво представляват те, суфите, и по какъв начин те възнамеряват да облагодетелстват човечеството? В продължение на хиляда години най-напред учените от Близкия и Средния Изток,  а после и учените от цял свят са се опитвали да разберат същността на суфизма, но за успех на всички тези усилия дори сега, меко казано, е преждевременно да се говори. Затова каквито и да било опити накратко да се обясни, какви са суфите, могат да бъдат разглеждани само като първа стъпка по пътя към постигане на тази действително вълнуваща тайна…