Според Доклада за човешкото развитие в арабския свят - 2005 г.,  за да могат жените в арабските страни да получат статут, равен на този на мъжете, трябва да бъде премахнат огромния дефицит в знанията, който произтича както от крещящите неравенства между половете на равнището на достъпа им до обучението, така и от качествата на това обучение.
Също според този Доклад, „въпреки огромния прогрес, постигнат от арабските страни през последните десетилетия, що се отнася до достъпа на момичетата до образованието, арабските жени продължават да бъдат зле подготвени за активното и съзидателно участие в обществения живот, тъй като те нямат достъп до необходимите знания, които се получават посредством образованието”.


 
-    Какви са правата на жените в Исляма? По какво се отличават те от стереотипите?
- Какво ще кажете по повод твърдението, че жената в Исляма изобщо няма никакви права, че тя е просто придатък на своя съпруг, предмет, покрит с паранджа?
-    Длъжна ли е жената да се занимава с домакинската работа? Както в древна Русия, например - да посреща мъжа си в определени дрехи, фактически, да работи като слугиня.  
-    Има ли право жената да работи и да се разпорежда със своята заплата?
-    До каква степен брачният договор в Исляма защищава правата на жените?
-    Вие сте живяла в Сирия. До каква степен там се спазват правата на жените?

Беседа с Иман Валерия Порохова, руска дворянка, съзнателно завърнала се към Единобожието и превела на руски език Свещения Коран

 
Книгата на немската изследователка-арабистка Ханне Шьонинг, „Козметиката и благовонията на йеменските жени. Лексикон на веществата, принадлежностите и техниките”, издадена през 2002 г., е посветена на една много важна тема за специалистите по Южна Арабия. Мнозина пътешественици са отбелязвали особеностите на местната козметика /жълти лица, зелени вежди, изрисувани с къна длани/, писали са и за лекия дим от тамян, и за горчивия мирис на ароматичната смола мира. Ханне Шьонинг представя подробно монографско изследване, засега единствено по рода си.


    Picture

    Арабската жена - истина и мит, фабрикация и борба

    Archives

    March 2010

    Categories

    All

    Picture
    ПРЕВОД С АРАБСКИ ЕЗИК - КУРСОВЕ ПО АРАБСКИ ЕЗИК - БИЗНЕС С АРАБСКИЯ СВЯТ