Според Доклада за човешкото развитие в арабския свят - 2005 г.,  за да могат жените в арабските страни да получат статут, равен на този на мъжете, трябва да бъде премахнат огромния дефицит в знанията, който произтича както от крещящите неравенства между половете на равнището на достъпа им до обучението, така и от качествата на това обучение.
Също според този Доклад, „въпреки огромния прогрес, постигнат от арабските страни през последните десетилетия, що се отнася до достъпа на момичетата до образованието, арабските жени продължават да бъдат зле подготвени за активното и съзидателно участие в обществения живот, тъй като те нямат достъп до необходимите знания, които се получават посредством образованието”.

Normal 0 21 false false false BG X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Нормална таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Когато момичетата имат възможността да посещават училище, те постигат по-добри резултати, отколкото момчетата, се твърди в Доклада за човешкото развитие в арабския свят, 2005.


Въпреки признаците на напредък /повишаване на процента на записване на жените и по-добри резултати на изпитите, полагани от жените/, Докладът подчертава, че арабският свят продължава да бъде на най-ниската степен на скалата в международни мащаби, що се отнася до достъпа на жените до образованието и, по-специално, до най-висшите равнища на образование.

Този дефицит на образование представлява най-голямата пречка за жените от този регион, тъй като им пречи да реализират цялостно своя потенциал, а това нанася вреда на обществото като цяло, твърдят авторите на доклада.
Докладът, озаглавен „Към повишаване ролята на жената в арабския свят”, подчертава също, че напредъкът в сферата на образованието ще доведе до социални промени в региона: „Освобождаването на ограничената сега енергия на  арабските момичета и жени в сферата на знанието и на творчеството, посредством създаване на семейна и обществена среда, оценяваща успеха независимо от пола, ще бъде признакът-предвестник на разцвета (izdihar) на арабския свят”.   
Във всички арабски страни, с изключение на четири от тях, по-малко от 80% от момичетата посещават средни учебни заведения, а процентът на жените в университетите там е по-висок само в сравнение със страните от Южна Азия, Средния Изток и Южно-сахарска Африка, се подчертава в Доклада. В арабските страни жените, достигнали до университетско равнище на образование, се концентрират главно в специалностите литература, хуманитарни или социални науки – научни дисциплини, които често пъти не им отварят много врати на пазара на труда. Неграмотността засяга половината от жените в региона, срещу една трета от мъжете.
Докладът, финансиран от PNUD, подчертава съществуването на значителни различия в арабските страни, що се отнася до достъпа на жените до знанието. Така, например, в много от страните-производителки на петрол, както и в Йордания, Ливан, Окупираните палестински територии и Тунис, процентът на обучаваните момичета е по-висок от този на момчетата. И обратно, процентът на лишаване от достъп до образованието е най-висок в най-слабо развитите страни, като Джибути и Йемен, или в най-гъсто населените страни, като Египет, Мароко или Судан.
Докладът изразява задоволство от признаците на прогрес, регистрирани в областта на образованието в арабския свят. Данните показват, че дванадесет арабски страни /Алжир, Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирати, Йордания, Кувейт, Ливан, Либия, Оман, Катар, Окупираните арабски територии и Тунис са постигнали равенство между половете в сферата на висшето образование. Във всички арабски страни, с изключение на Коморите, Мароко и Йемен, процентът на записалите се момичета в сферата на началното образование е равен на по-малко от 90% от процента на записалите се момчета. А усилията на националните власти, насочени към запълване на съществуващата пропаст между половете вече носи своите плодове. Така например, на Окупираните палестински територии процентът на записване на момичетата в професионалните училища се е увеличил от 38,9% през 1995 г. до 45,1% през 1999 г., благодарение на увеличената възможност за момичетата за достъп до училищата, разположени близо до тяхното местожителство. Тези признаци на прогрес свидетелстват за съществуването на съществена латентна власт в арабския свят. Макар че тази власт е все още неизползвана, според доклада тя представлява източник на свобода във всички аспекти на обществото.
Обаче значителен дълбок дефицит се проявява още от първите години на развитието на детето, сред момчетата, както и сред момичетата: според данните на ЮНЕСКО, средният брой години в сферата на предучилищното образование възлиза на 0,4 в арабските страни, срещу 1,6 в Латинска Америка и на Караибските острови, 1,8 в Централна и Източна Европа, и 2,2 в Северна Америка и Западна Европа. „Общо взето, страните от региона на придават дължимия приоритет на това равнище на обучение. Публичната власт разчита главно на частните заведения с цел печалба или на майките, съюзени в асоциации, което доказва, че те смятат, че обучението на децата в ранна възраст е задача преди всичко на жените и не представлява публичен приоритет”.         
Докладът подчертава между другото, че на много равнища на обучение самият педагогически материал изобилства с вече установени идеи, що се отнася до двата пола. Образите и ситуациите, представяни в училищната програма, неизменно затварят жената в ролята й на майка и домакиня. Повечето от арабските учебни помагала отделят жените в една специфична среда, обикновената тази на дома. Използваните в тях илюстрации са свидетелство за това: учебниците, използвани в рамките на националното образование много рядко показват на страниците си жена, четяща книга или работеща в библиотека, тъй като нейното място, според тези учебници, е в кухнята или на полето.
Обаче когато арабските жени имат възможността да се учат, те често се справят по-добре от мъжете: „В процентно отношение, отказът от образование е по-нисък при момичетата във всички арабски страни, за които разполагаме с данни, с изключение на Обединените арабски емирати […] В процентно отношение, повтарянето на класа е по-ниско при момичетата от страните от региона, за които имаме налични сведения, с изключение на Судан”.
Всъщност, „във всички арабски страни, за които имаме налични сведения, повече от половината от добрите ученици са именно момичетата. Самият факт, че момичетата средно представляват по-малко от половината от общия брой записани ученици, потвърждава, че техният успех в обучението е по-висок. Трябва също така да се отбележи, че това явление се наблюдава в голямо разнообразие от контексти, независимо дали дадена страна е богата или бедна, и дори при най-строгите режими на военна окупация, което доказва, че момичетата са напълно способни да постигат успехи в образованието, независимо от дадената ситуация.”
Докладът поставя ударението върху астрономията, една от областите, в които арабските жени постигат особено блестящи успехи: „Астрономията и науките за пространството събуждат интереса на жените, занимаващи се с наука, от единия до другия край на арабския свят. Тези учени-жени идват от толкова различни научни дисциплини, като физика, математика, геология и география. Четири измежду тях са изминали трудния път на астрофизиката, клон на науката, възникнал от сливането на астрономията с физиката”. Както и повечето най-известни арабски учени-жени, три от тези научни величия, Maha Ashour-Abdalla, Shadia Rifai Habbal и Leila Abdel Haqq Belkoura, са се дипломирали в арабски университети, преди да продължат образованието си и да започнат своите научни изследвания в чужбина.
Пред лицето на успехи, подобни на техните, още по-спешна изглежда задачата да се запълни все още съществуващата пропаст между мъжете и жените в арабските страни, що се отнася до достъпа им до образованието. Ето защо Докладът призовава към решителни действия: „Трябва да са направят изследвания върху дискриминацията, трябва тя да бъде спряна и да бъде наказана”.
Докладът заявява, че „равенството между мъжете и жените в придобиването и използването на знанията ще доведе до съществени предимства, които могат да издигнат арабското общество във всички човешки начинания”.
PNUD, това е световна мрежа, с която разполагат Обединените нации. Ние работим на терена в 166 страни: като доверен партньор на правителствата, на гражданското общество и на частния сектор, ние им помагаме да намират свои собствени решения в сферата на световните и националните предизвикателства на развитието. 

превод от френски: Евгения Грекова
оригинал: http://www.aidh.org/Biblio/Txt_Arabe/Images/Quelques-chiffres.pdf

    

Velitchka
2/6/2011 05:15:34 pm

Sasto davate gresna infrmazia na vasite chitateli i davate statistika koiato e ot 2005 godina?sega me 2011!!!!Pone prevegdaite po aktyalni novini.Ili zelta vi e da sapsite stereotipite, na balgarskoto obstestvo kam arabskite mage i jeni.Sasto davate samo statistika, sasto ne napisete material koito da dava realna predstava na segasnata sityazia?

Reply
12/30/2011 06:08:25 pm

THX for info

Reply

Nice one info, thanks

Reply
3/21/2012 04:28:40 am

THX for info

Reply
3/23/2012 04:28:50 pm

Thank you for information

Reply
3/30/2012 08:45:32 pm

Good info dude

Reply
7/15/2012 12:56:54 am

This info is magnificent. I comprehend and respect your clear-cut points. I'm impressed along with your writing style and how nicely you express your thoughts.

Reply
7/18/2012 12:22:29 pm

Should tow line this caravan together with van trailer home your entire family quick get exposed to the issues along with reversing create tight placement. awnings

Reply
9/24/2012 04:36:10 pm

you may be accurate through all that article

Reply
9/27/2012 10:18:50 pm

Great info, thanks

ReplyLeave a Reply.

  Picture

  Арабската жена - истина и мит, фабрикация и борба

  Archives

  March 2010

  Categories

  All

  Picture
  ПРЕВОД С АРАБСКИ ЕЗИК - КУРСОВЕ ПО АРАБСКИ ЕЗИК - БИЗНЕС С АРАБСКИЯ СВЯТ